Home > Kennisbank > Rendement

Rendement

Waarschijnlijk heeft u vast wel eens de term ‘rendement’ voorbij zien komen. Zeker als u zich aan het inlezen bent omdat u wil starten met beleggen, zult u deze term veel tegenkomen.

Maar wat betekent rendement? En hoe kunt het beste uw rendement berekenen bij verschillendes soorten beleggingen? Wij hebben dat hieronder duidelijk voor u op een rijtje gezet.

Wat is rendement?

Allereerst is een belangrijke vraag: wat betekent rendement precies? Als u zoekt op ‘betekenis rendement’, komt u waarschijnlijk uit op de definitie ‘opbrengst van een belegging of investering’. Dit is een correcte betekenis, maar misschien nog steeds vrij abstract voor u.

Een meer versimpelde uitleg is dat het rendement de winst is die je maakt met je investeringen en beleggingen. Dus eigenlijk gewoon wat je aan deze investeringen en beleggingen verdient! 

Het rendement wordt doorgaans berekend over een bepaalde periode. U kunt zelf kiezen over welke periode u uw rendement wil berekenen. De hoogte van het percentage van het rendement, hangt dus ook af van de duur waarover u dit berekent. 

Daarnaast kan het rendement natuurlijk ook negatief zijn als u geld verliest aan uw investeringen. Het rendement kan dus zowel worden uitgedrukt in een positief (winst) als negatief (verlies) getal.  

Tot slot wordt het rendement meestal uitgedrukt in procenten, maar kan het ook worden uitgedrukt in absolute getallen.

Waarom rendement berekenen?

Het rendement berekenen doet u natuurlijk niet voor niets. Als u beleggingen en/of investeringen doet is het juist heel handig om uw rendement te berekenen. Niet alleen voordat u een belegging en/of investering doet, maar ook gedurende het proces van uw belegging/investering. 

 Uw rendement voorafgaand aan uw belegging berekenen, is vrij logisch. U wilt weten hoeveel u kunt verdienen aan een bepaalde belegging/investering en of deze de moeite waard is. 

 Maar ook tijdens het proces van beleggen/investeren is het dus handig om uw rendement in de gaten te houden. Door dit te bekijken en analyseren, kunt u bijvoorbeeld in de gaten houden of uw investering zijn vruchten afwerpt, of het tijd is om uw aandeel te verkopen of dat uw vooraf gemaakte berekening van het rendement nog steeds correct is (misschien zijn de omstandigheden wel veranderd).

Hoe bereken je rendement? 

Niet alleen een geldbedrag kan rendement opleveren. Ook met andere objecten die een waarde vertegenwoordigen kunt u winst maken. Zo kunt u bijvoorbeeld ook rendement verkrijgen met onroerend goed zoals een huis, vakantiewoning of stuk grond, of door zonne-energie gegenereerd met zonnepanelen. 

Wat veel net startende beleggers zich afvragen is: hoe bereken ik het rendement van mijn belegging of investering? Dit hangt natuurlijk af van het financiële product waarin u belegt/investeert. Gelukkig zijn er hele handige formules voor alle soorten beleggingen waarmee u uw rendement kunt berekenen. 

Hoe rendement aandelen berekenen? 

De bekendste manier van beleggen is misschien wel het kopen en verkopen van aandelen. Bij het beleggen in aandelen haalt u uw winst voornamelijk uit de koerswinst, maar ook uit het dividend dat wordt uitgekeerd. 

De koerswinst is veelal waaruit u het meeste rendement behaalt met uw aandelen. Deze winst is afhankelijk van de timing van de aan- en verkoop van uw aandeel. Als u het aandeel verkoopt wanneer deze meer waard is dan de prijs waarvoor u het heeft gekocht, maakt u winst! 

Het rendement dat u verkrijgt door aandelen is valt eenvoudig te berekenen aan de hand van een rendement formule. Bij aandelen kunt u deze berekening maken door te kijken hoeveel geld u heeft geïnvesteerd en of u rendement verkrijgt door waardestijging en/of dividenduitkering. Als u deze waarden bij elkaar optelt en deelt door het bedrag wat u heeft geïnvesteerd, kunt u uw gemiddelde rendement berekenen.

Het gemiddelde rendement van aandelen ligt in Nederland tussen de zes en acht procent. Als u uw rendement berekent en uitkomt rond deze waarden, dan zit u dus zeker goed. Het beleggen in aandelen is over het algemeen in ieder geval een zeer rendabele vorm van beleggen! 

Hoe rendement op vastgoed berekenen? 

U kunt naast beleggen in aandelen (of obligaties) ook investeren in vastgoed. Door het kopen van onroerend goed kunt u passieve inkomsten verkrijgen (zoals huurinkomsten) en rendement verkrijgen door de waardestijging van het onroerend goed. 

Heeft u bijvoorbeeld geïnvesteerd door het kopen van een vakantiewoning, dan kunt u gemakkelijk berekenen wat u hier uiteindelijk aan verdient. De formule om dit rendement te berekenen is alsvolgt: 

Rendement vakantiewoning = (de jaarlijkse huuropbrengst / de totale aankoopprijs van de vakantiewoning) x 100 procentLet wel op: dit is de versimpelde methode om het rendement te berekenen. Hiermee bereken je enkel het bruto rendement. Wil je het netto rendement berekenen, dan moet je naast de aankoopprijs ook rekening houden met alle bijkomende kosten. 

Hoe rendement zonnepanelen berekenen?

Tot slot kunt u dus niet alleen rendement behalen met onroerend goed of iets dat een financiële waarde vertegenwoordigt (zoals aandelen), maar ook door middel van slimme aankopen zoals duurzame energie. Het verkrijgen van rendement door middel van zonnepanelen is bijvoorbeeld een aantrekkelijke manier van uw vermogen verkrijgen: u maakt winst en draagt tegelijkertijd bij aan een groenere wereld. 

Ook bij zonnepanelen kunt u uw rendement berekenen door middel van een rendement formule. Het zonnepanelen rendement berekenen is wel iets ingewikkelder dan het berekenen van uw rendement op aandelen of vastgoed.

Het rendement is namelijk afhankelijk van de ligging van uw dak, de hoek van uw dak en de hoeveelheid schaduw en zon. Het hoogste rendement behaalt u natuurlijk als uw dak een lange periode van de dag in de volle zon ligt. Maar ook als dit niet zo is, is het de moeite waard om te berekenen of u met zonnepanelen beter uit zou kunnen zijn. 

Toch valt ook het rendement van zonnepanelen te berekenen aan de hand van formules. Het makkelijkste om dit te berekenen is door middel van het invullen van een tabel op de website van verschillende zonnepanelen-aanbieders. Als u deze getallen vergelijkt kunt u zien wat ongeveer uw rendement zal zijn.

Vermogensbelasting

Wat u tot slot niet moet vergeten, is dat u altijd vermogensbelasting zult betalen over uw vermogen. Staar u dus niet blind op het rendement dat u verkrijgt en vergeet uw vermogensbelasting niet mee te rekenen!

Gelukkig voor de meeste van u, valt de vermogensrendementsheffing voor kleine spaarders en beleggers vrij laag uit. Dit komt doordat de Belastingdienst uw vermogensbelasting bepaalt aan de hand van een fictief rendement.

Dit fictief rendement (ook wel forfaitair rendement genoemd) is als het ware een schatting die de Belastingdienst maakt van het rendement dat u verkrijgt. Deze vermogensbelasting is dus niet gebaseerd op uw uiteindelijke rendement, maar op het rendement waarvan de Belastingdienst denkt dat u dit zult/kunt verkrijgen.

Ook is het zelfs zo dat als u onder de vrijstellingsgrens blijft, u helemaal niets hoeft te betalen. En deze grens is in 2021 ook nog eens omhoog gegaan! Waarschijnlijk is dit dus geen grote kostenpost die uw beleggingen in het niet doet vallen, maar het blijft iets om rekening mee te houden als u uw rendement wil berekenen.

Home > Kennisbank > Rendement