Home > Kennisbank > Mining-Staking

Wat u moet weten over crypto mining en staking

 

Op de pagina Wat is Bitcoin? hebben we uitleg gegeven over de Bitcoin en cryptocurrency in het algemeen. Nu gaan we dieper in op twee termen die vaak in dezelfde adem worden genoemd, namelijk crypto mining en staking. Beide zijn interessante methoden voor wie een passief passief inkomen wilt vergaren, al verschillen ze wezenlijk van elkaar. Hoe het werkt, leest u op deze pagina.

Het mag geen geheim heten dat in cryptocurrency stappen één van de interessantste vormen van investeren van de afgelopen jaren is. Zo zat de koers van de Bitcoin in 2020 in de lift en dat leidde in sommige gevallen tot torenhoge rendementen. Tegelijkertijd nam de trend van het minen van deze digitale munt toe, wat zich onder andere uitte in een run op krachtige pc-onderdelen. Maar waarom is dat eigenlijk? Wat betekent dit alles?

Bitcoin minen, wat is het?

Cryptocurrencies zoals de Bitcoin zijn te verhandelen voor echt geld of andere munten op bijvoorbeeld een exchange, waarbij het natuurlijk gaat om maximaal profiteren van de prijsbewegingen. Omdat de prijs van één Bitcoin door de koersstijging inmiddels erg hoog ligt, krijgt lang niet iedereen zomaar een daadwerkelijke coin in bezit. In plaats daarvan kunnen mensen ook een gedeelte van een bitcoin kopen, ook wel Satoshi genoemd. Een bitcoin is gelijk aan 100 miljoen Satoshi, die zijn te verkrijgen op een handelsplatform of via een broker.

Veel mensen proberen op een andere manier een slaatje te slaan uit de cryptohandel, namelijk door middel van crypto mining. Van de Bitcoin is bekend dat er een limiet op zit van 21 miljoen munten die ooit in omloop zullen zijn. Die munten zijn er nog niet allemaal, ze moeten eerst ‘ontgonnen’ worden. Vergelijk de Bitcoin of andere munten met een goudmijn en degenen die minen met de mijnwerkers.

Is crypto minen het nog waard?

Om weer een vergelijking met de goudmijn te trekken; in het begin is minen vaak makkelijk en kan het snel gaan. Maar op den duur blijft er minder over, is er vanuit steeds meer hoeken interesse en wordt het dus lastiger om te blijven doen. Zo ook met de Bitcoin. De persoon die als eerste een blok heeft gemined, ontvangt de beloning. Bovendien wordt de beloning om de 210.000 nieuwe blokken gehalveerd. Het is dus zonder de juiste apparatuur makkelijker om de focus op andere coins te leggen, maar vanwege de hoge waarde van Bitcoin blijft deze valuta minen voor veel mensen alsnog aantrekkelijk.

Proof of Work

Het beloningssysteem voor bitcoin minen heet ook wel Proof of Work en houdt in dat er steeds meer rekenkracht nodig is om in de blockchain te minen. Het totaal daarvan wordt hashrate genoemd. Aan de hand van die hashrate wordt de moeilijkheidsgraad voor het verwerken van transacties in de blockchain bepaald. Minen er dus meer mensen met steeds krachtigere hardware, dan gaat de hashrate omhoog en daarmee ook de moeilijkheidsgraad voor het minen. Het tegenovergestelde is ook waar: als computers het netwerk verlaten, gaat de moeilijkheidsgraad omlaag. 

Proof of Work is dus beloning naar werk. Op het eerste oog wellicht een vlekkeloos systeem, maar niet zonder kanttekeningen. Zo vergt het minen van Bitcoin, en daarmee de uitbreiding van de blockchain, steeds meer energie. Met het oog op het milieu is dat een veelgehoord punt van kritiek. Ook is de kans op een aanval door hackers relatief groot bij kleine blockchains. Daarvoor is minstens 51% van de totale rekenkracht nodig. De Bitcoin is tegenwoordig zo groot dat het praktisch onmogelijk is voor hackers om zoveel rekenkracht te verzamelen, maar er bestaan ook kleinere blockchains met het Proof of Work-concept.

Wat is crypto staking?

De gebreken van Proof of Work leiden tot steeds meer steun voor een ander systeem, Proof of Stake. Ethereum is een cryptocurrency dat de transitie maakt van Proof of Work naar Proof of Stake. Maar wat houdt dit in?

Proof of Stake

Laten we Ethereum als voorbeeld aanhouden, dat als eerste coin overgaat tot Proof of Stake en daarmee goed als experiment kan dienen voor de rest. Als de transitie succesvol verloopt, is het aannemelijk dat op den duur steeds meer cryptocurrencies volgen. Die zullen dan in een nieuwe fase terechtkomen, oftewel een upgrade naar 2.0. In het geval van Ethereum gaat het om Ethereum 2.0 of ETH2.

Het concept Proof of Stake neemt een aantal gebreken van Proof of Work weg. Zo is de noodzaak voor een dure mining rig en het energieverbruik om een blok aan te maken vele malen lager. De ‘mining power’ hangt af van het percentage coins dat een miner heeft. Degene met de grootste ‘stake’ wordt aangewezen om een nieuw blok te creëren en krijgt daarvoor een vergoeding.

Het voorkomt dat meerdere mensen hun pc onnodig berekeningen laten maken, omdat er op deze manier minder concurrentie is. Daarnaast is het risico op een ‘51% aanval’ vele malen kleiner dan bij Proof of Work, omdat degene met slechte intenties bij dit systeem in plaats van rekenkracht meer dan de helft van de coins in bezit moet hebben.

Wat is staken?

Staking is het kopen van cryptovaluta met het doel deze voor een onbepaalde tijd vast te houden. De coins verdwijnen in uw crypto wallet waarmee u waarde bezit en u aan het einde rente op uw investering ontvangt. De blokken in de blockchain die op Proof of Stake draaien, worden met dit proces aangemaakt, dus door iemand die middels staking crypto vasthoudt.

Hoe langer u coins in een wallet vasthoudt, des te hoger de rente die u als beloning ontvangt. Het stakingproces stopt zodra u de coins uit de wallet haalt. De rente varieert van munt tot munt en wordt doorgaans uitgekeerd in de vorm van de munt zelf. Vergelijk het met geld op een spaarrekening zetten. In dit geval helpt u de blockchain ermee door data uit het netwerk te valideren. In plaats van concurrentie op basis van rekenkracht, selecteert de blockchain validators door te kijken naar het aantal coins dat ze willen staken.

Welke coins staken?

Niet alle cryptocurrencies zijn te staken. Daarvoor zijn munten nodig die werken op basis van Proof of Stake. Bekende keuzes zijn Binance Coin (BNB), Ethereum (ETH2) en Cardano (ADA). Soms zitten hier voorwaarden aan vast, zoals een minimale termijn of waarde waarmee iemand wilt staken.

Welke coin uw voorkeur moet genieten indien u wilt staken, hangt af van verschillende factoren. Denk niet alleen aan het verwachte rendement, maar ook aan de ondergrens die als voorwaarde voor het staken geldt en aan de koersschommelingen. Een coin die weinig waard is, levert weinig rente op. Daarbovenop komt dat de coin in uw wallet met de koers meebeweegt. Kortom, u maakt kans op winst bij een stijgende koers, maar loopt ook risico op verlies bij een dalende koers.

Home > Kennisbank > Mining-Staking