Home > Kennisbank > Beleggen

Beleggen

Het idee van beleggen is om uw vermogen groter te maken door middel van slimme investeringen. Wilt u binnenkort beginnen met beleggen, maar weet u niet precies hoe beleggen werkt en wat het inhoudt? En wilt u beter leren beleggen?

Dan bent u aan het juiste adres! In deze tekst geven we u een uitleg over wat beleggen precies is, hoe beleggen werkt en in welke financiële producten u kunt beleggen.

Wat is beleggen?

Beleggen is eigenlijk het kopen van een financieel product in de hoop dat de waarde hiervan toeneemt. Als de waarde toeneemt en u het product na een bepaalde tijd verkoopt, dan maakt u winst.

Natuurlijk kunt u, als de waarde van het product daalt, helaas ook geld verliezen. Daarom is het belangrijk dat u kiest voor slim beleggen: het behalen van een goed rendement waarbij uw vermogen zo min mogelijk risico loopt.

Dit risico zal natuurlijk nooit geheel verdwenen zijn, maar het is belangrijk dat het risico beheersbaar is. U kunt het risico van beleggen onder andere beperken door u goed in te lezen, na te denken waarom u wilt beleggen en te kijken welke manier van beleggen bij u past.

Waarom beleggen?

Allereerst is het een goed idee om te bedenken wat uw beweegredenen zijn voor het beleggen van uw vermogen. De meeste mensen die beleggen, doen dit simpelweg omdat dit aantrekkelijker is dan het vermogen op een spaarrekening zetten. U ontvangt op een spaarrekening namelijk slechts een klein percentage rente over uw vermogen. Door uw vermogen op lange termijn te beleggen en u risico’s te spreiden kunt u een hoger rendement behalen op een relatief veilige manier. 

Daarnaast is beleggen aantrekkelijk als u ondernemer bent. Als ondernemer zult u met uw pensioen namelijk enkel afhankelijk zijn van uw AOW. In tegenstelling tot iemand in loondienst, kunt u niet rekenen op een pensioenfonds. Het is dus verstandig om een deel van uw vermogen te beleggen, zodat u zich tijdens uw pensioen geen zorgen hoeft te maken om geld.

Tot slot bestaat er natuurlijk nog een groep die droomt van financiële onafhankelijkheid door middel van beleggen. Financiële onafhankelijkheid houdt in dat uw inkomsten door het beleggen groter worden dan uw uitgaven, waardoor u niet meer hoeft te werken om uzelf te onderhouden.

Dit laatste is natuurlijk een ideale situatie die – helaas – niet zo makkelijk te bereiken is. Er zijn theorieën die stellen dat dit haalbaar is door elk jaar vier procent van uw vermogen aan rendement te behalen. Ondernemer Pim Verlaan vertelt hier bijvoorbeeld over in zijn podcast ‘Jong Beleggen’. Maar ook indien dit niet uw doel is of u dit niet bereikt, is beleggen natuurlijk een mooie manier om uw vermogen te laten groeien. 

Hoe werkt beleggen?

Er zijn verschillende manieren waarop u kunt beleggen. Deze verschillen in het soort financiële product waarin u investeert. U kunt hieronder meer lezen over de verschillende manieren van beleggen en aan de hand hiervan besluiten om te beleggen op de manier die het beste bij u past.

Beleggen in aandelen

Een van de meest bekende vormen van beleggen, is het kopen en verkopen van aandelen. Met het kopen van een aandeel, verkrijgt u eigenlijk een klein deel van (het kapitaal van) de onderneming.

Als deze onderneming het vervolgens goed doet in de markt en de beurswaarde ervan stijgt, dan groeit ook de waarde van uw aandeel. Als u het aandeel verkoopt op het moment dat de waarde van het aandeel hoger is dan het bedrag waarvoor u het heeft gekocht, maakt u winst!

Daarnaast kan het ook zo zijn dat u als aandeelhouder dividend uitgekeerd krijgt. Dit is het deel van de winst dat aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd. Of er dividend wordt uitgekeerd hangt af van of de onderneming waarin u aandelen heeft hiervoor kiest. Ook  wordt dividend dus enkel uitgekeerd wanneer de onderneming winst maakt.

Wat wel belangrijk is om te weten, is dat u – voor u gaat beleggen in aandelen – goed onderzoek moet doen naar het bedrijf waarin u aandelen wilt kopen. Het kost tijd en moeite om de ontwikkeling van een bedrijf actief bij te houden om te zorgen dat u op het juiste moment uw aandelen koopt of verkoopt.

Er kunnen veel aspecten van invloed zijn op de waarde van uw aandeel, zoals ontwikkelingen binnen de markt of de valuta waarin u de aandelen koopt. Denk bijvoorbeeld aan aandelen in Apple, die zouden kunnen stijgen of dalen afhangende van of er een nieuwe iPhone uitkomt en of die goed gewaardeerd wordt door consumenten.

Dit maakt het beleggen in aandelen dus een redelijk ingewikkelde manier van beleggen, vergeleken met andere zoals bijvoorbeeld het beleggen in een fonds of in ETF’s.

Beleggen in obligaties

Een andere bekende vorm van beleggen, is het beleggen in obligaties. Obligaties zijn eigenlijk schuldbewijzen van een onderneming of de overheid die geld leent van u. Gedurende de looptijd van deze lening ontvangt u rente over het uitgeleende bedrag, dat aan het einde van de lening aan u wordt afbetaald.

Maar waarom beleggen in obligaties, als u ook een andere manier van beleggen kunt kiezen? Het beleggen in obligaties is een redelijk veilige manier van beleggen en brengt een hoge zekerheid met zich mee.

Het enige risico dat kleeft aan het beleggen in obligaties, is dat de lenende instantie failliet kan gaan. Maar zelfs dan heeft u nog steeds dezelfde rechten als een schuldeiser bij verdeling van de boedel.

Beleggen in een fonds

Ook kunt u uw vermogen beleggen in een beleggingsfonds of indexfonds.

Een beleggingsfonds is een verzameling van het vermogen van verschillende beleggers, dat door experts actief wordt beheerd en geïnvesteerd. Dit worden daarom ook wel actief beheerde beleggingsfondsen genoemd.

Er zijn verschillende soorten beleggingsfondsen waaruit u kunt kiezen. U kunt kiezen voor een aandelenfonds, een obligatiefonds, een vastgoedfonds of een mixfonds. Bij een mixfonds wordt u vermogen dus niet enkel in aandelen, obligaties of vastgoed belegd door de experts, maar laat u de keuze waarin ze beleggen aan hen.

Naast de actief beheerde beleggingsfondsen, bestaan er ook passief beheerde beleggingsfondsen. Deze worden ook wel indexfondsen genoemd. Indexfondsen hebben – in tegenstelling tot beleggingsfondsen –  niet het doel om een beter rendement dan de index te behalen, maar om de index te volgen.

Het voordeel van beleggingsfondsen is dat u met een klein vermogen kunt beleggen en uw risico wordt gespreid. Bij beleggingsfondsen wordt uw vermogen daarnaast beheerd door fondsmanagers die veel kennis hebben van beleggen.

Het enige nadeel is dat, doordat deze fondsmanagers betaald moeten worden, dit hogere kosten met zich meebrengt. Bij indexfondsen zijn er geen analisten en experts nodig om uw vermogen te beleggen. Er is dus geen sprake van hogere kosten maar er komt minder expertise bij kijken.

Beleggen in ETF’s

ETF staat voor Exchange Traded Funds. Dit zijn geautomatiseerde groepjes aandelen die u koopt en dit lijkt dus enigszins op een mixfonds. Het kopen van ETF’s is een relatief nieuwe manier van beleggen, omdat het ontstaan is uit de technologische ontwikkelingen die het mogelijk maken dat dit geautomatiseerd gebeurt.

Ondanks dat dit geautomatiseerd gaat, kunt u wel criteria aangeven aan de hand waarvan uw vermogen belegd wordt. Het voordeel hiervan is dat u dus weinig kennis hoeft te hebben om bedrijven waarin u gaat beleggen. Deze bedrijven worden namelijk gekozen door het algoritme!

Ook zijn de voordelen van ETF’s zijn, net als bij een beleggingsfond, dat uw risico gespreid wordt en u met een klein bedrag al een redelijk rendement kunt behalen.

Beleggen in vastgoed

Een daarentegen vrij oude vorm van beleggen, is het beleggen in vastgoed. Wanneer u belegt in vastgoed, belegt u in onroerend goed: gebouwen met de bijbehorende grond. Dit kunnen huizen, kantoorruimten, winkels, hotels of andere gebouwen zijn.

De winst die u maakt met het beleggen in vastgoed bestaat vaak uit maandelijkse huur die u verkrijgt van degene die de ruimte huurt. Dit worden ook wel passieve inkomsten genoemd.

U kunt natuurlijk investeren in vastgoed door vastgoed te kopen, maar wanneer wij over beleggen spreken gaat dit eigenlijk altijd via een vastgoedfonds. Dit is dus het beleggen in vastgoed via een bovengenoemd beleggingsfonds, waardoor u uw risico’s spreidt en meedeelt in het rendement van het fonds.

Beleggen in crypto

Tot slot is een van de nieuwste manieren van online beleggen, het beleggen in cryptocurrencies. Cryptocurrencies zijn eigenlijk online valuta die een bepaalde waarde vertegenwoordigen. Doordat de koers van deze cryptovaluta verandert, kunt u met het kopen en verkopen hiervan winst behalen.

Het beleggen in crypto kunt u gemakkelijk online doen, via online platforms. Er bestaan verschillende van dit soort platforms: u kunt kiezen uit een broker, een exchange of een peer-to-peer platform.

Als u meer wilt weten over de verschillende manieren van beleggen in crypto, dan kunt u dit vinden in ons artikel over cryptocurrency. Ook bespreken wij hier de bekendste cryptovaluta, de bitcoin, en de voordelen van de bitcoin in vergelijking tot andere cryptovaluta (altcoins).

Beginnen met beleggen

Als het goed is heeft u inmiddels een duidelijk beeld van de verschillende financiële producten waarin u kunt beleggen. Door het opdoen van voldoende kennis kunt u nu beginnen met beleggen en uw vermogen laten groeien.

Wil u kiezen voor veilig beleggen, dan zijn beleggingsfondsen en ETF’s ideaal om mee te beginnen. Zoals al eerder vermeld, kunt u hierbij namelijk met een relatief klein vermogen beleggen. Ook zijn deze vormen van beleggen laagdrempelig, zorgen ze voor een gespreid risico en kunt u er toch een redelijk rendement mee behalen.

Maar ook als u een andere vorm van beleggen interessanter vindt, is dit nog altijd een beter alternatief dan uw vermogen op uw spaarrekening laten staan. Als u zorgt dat u goed bent ingelezen en enkel belegt met het geld dat u ‘over’ heeft, zult u zien dat dit zorgt voor een mooier spaarpotje dan dat u verkrijgt via de rente van uw spaarrekening.

Home > Kennisbank > Beleggen