Home > Kennisbank > Investeren

Investeren

U gebruikt in het dagelijks leven vast wel eens de term ‘investering’. Men zegt regelmatig dat iets ‘een investering is’, waarmee wordt bedoeld dat iets een opoffering is. 

Maar wat is precies een investering in financiële zin? En wat is nu eigenlijk precies het verschil tussen beleggen en investeren? Of betekent dit hetzelfde? In dit artikel leggen we u dat uit!

Wat is investeren? 

Een investering betekent letterlijk een opoffering van inzet, geld of mankracht om een doel op de lange termijn te bereiken. Sommige mensen denken bij het woord investeren gelijk aan een financiële investering, maar dit hoeft dus lang niet altijd het geval te zijn.  

Als u bijvoorbeeld elke dag een boek leest over kunstmatige intelligentie met als doel meer kennis verwerven over dit onderwerp, dan is dit ook een investering. Namelijk een investering van tijd om kennis te verwerven! 

Natuurlijk is het zo dat als in de financiële wereld over investeren gesproken wordt, dit vaak over geld gaat. Fiscaal gezien wordt een aankoop pas als investering gezien, als dit de aanschafwaarde minstens 450 euro betreft en het product gebruikt wordt om een dienst te verlenen en/of een product te maken. Het 

Stel dat u dus een elektrische fiets koopt van 500 euro om in uw vrije tijd op te fietsen, dan wordt dit financieel niet gezien als een investering. U gebruikt de fiets tenslotte niet om een dienst te verlenen of product te maken, maar slechts voor privégebruik! 

Koopt u daarentegen een restaurant een elektrische fiets van 500 euro zodat de bezorgers hierop eten kunnen rondbrengen, dan is dit wel een ‘officiële’ investering volgens de fiscale wereld.

Het verschil tussen beleggen en investeren

Wij hopen nu een duidelijke uitleg gegeven te hebben van wat investeren precies is. Toch wordt ook vaak, in plaats van een investering doen, gesproken over geld beleggen. Maar wat is dan precies het verschil tussen de termen ‘investeren’ en ‘beleggen’? 

Het verschil tussen investeren en beleggen is klein en het komt dan ook vaak voor dat deze termen door elkaar gebruikt worden. Dit is geen ramp, want iedereen zult begrijpen waar u het over heeft! Maar om enige duidelijkheid te verschaffen, wijzen wij toch even op het onderscheid. 

Zoals u uit het stuk hierboven misschien al kon opmaken, is investeren een vrij breed begrip. Het slaat op iedere opoffering van inzet, geld of mankracht. Een belegging daarentegen, is een minder breed begrip: dit slaat enkel op het financiële voordeel dat behaald kan worden.

Hier zit dus ook het verschil tussen beide termen: een investering kan van alles zijn en een belegging is iets waarin je geld steekt met de verwachting dat de waarde hiervan gaat stijgen. Het kopen van aandelen of obligaties wordt om deze reden vaak beleggen genoemd, maar is tevens het investeren van geld in een financieel product.

In de praktijk leidt dit ertoe dat we iets meestal ‘investeren’ noemen als het gaat om een groot project, bijvoorbeeld het  investeren in een vastgoedproject of een onderneming. Ook komt het vaak voor dat bij investeren de investeerder niet alleen geld, maar ook tijd levert. Hij/zij neemt een rol aan waardoor het rendement beïnvloed kan worden, zoals een bestuurslid of directeur. 

Waar kun je het beste in investeren?

U kunt uw geld investeren in verschillende financiële producten. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor het investeren in vastgoed, aandelen of crypto. Maar natuurlijk zou u ook kunnen kiezen voor een manier van investeren die past bij uw normen en waarden, door bijvoorbeeld duurzaam te investeren.

Wat is nu de manier van investeren of het financiële product dat het beste bij u past?

Hieronder kunt u een korte omschrijving lezen van een aantal manieren van investeren. Zodat u, als u besluit om een investering te doen, goed geïnformeerd aan de slag kunt gaan met een investering die bij u past.

Investeren in vastgoed

Allereerst is een bekende manier van investeren natuurlijk het investeren in vastgoed. Door uw vermogen te gebruiken om onroerend goed te kopen, kunt u uw vermogen laten groeien.

U koopt een woning, kantoorpand of winkelruimte met de bijbehorende grond en verkrijgt huur door de persoon, het bedrijf of de ondernemer die het pand huurt. Daarnaast kunt u rendement behalen door de waardestijging van het pand. Als het pand meer waard wordt, zult u deze namelijk verkopen met winst!

Het investeren in vastgoed is een redelijk veilige en risicoloze manier van investeren. Dit is natuurlijk een groot voordeel! Toch is het belangrijk om u nog verder in te lezen voordat u besluit onroerend goed te kopen. Wilt u meer weten over het investeren in vastgoed en hoe investeren in vastgoed precies werkt? Kijk dan op onze vastgoed-pagina!

Investeren in aandelen

Daarnaast kunt u besluiten om uw vermogen te investeren in aandelen. Dit is, in tegenstelling tot het investeren in vastgoed, een manier van investeren die meer risico met zich mee brengt.

Bij het investeren in aandelen is het namelijk van belang dat u goed op de hoogte bent van het bedrijf waarin u investeert, de ontwikkelen rondom dit bedrijf en de ontwikkelingen op de markt. Hier komt dus meer tijd en moeite bij kijken dan bij andere manieren van investeren!

Toch is investeren in aandelen geen slechte keuze, want als u dit goed doet kunt u veel rendement behalen. Ondanks dat dit een minder veilige manier van investeren is, kunt u hier dus meestal wel meer aan verdienen dan aan een andere manier van investeren.

Investeren in crypto

Bent u opzoek naar een meer ‘tech’ manier van investeren? Dan kunt u er ook voor kiezen om te investeren in crypto. Cryptocurrencies of cryptovaluta zijn digitale munteenheden die een bepaalde waarde vertegenwoordigen. Digitaal geld dus simpel gezegd!
Het

De meest bekende crypto, waar u waarschijnlijk wel eens van heeft gehoord, is bitcoin. Maar uiteraard zijn er naast bitcoin nog vele andere ‘altcoins’ die misschien ook wel de investering waard zijn, zoals ethereum, litecoin of ripple. Het

Maar ‘Hoe investeer ik in bitcoin?’, vraagt u zich vast nu af. Voor meer informatie over het investeren in bitcoins of andere altcoins, hoe deze cryptovaluta precies werken en hoe u hierin kunt investeren, kunt u terecht op onze pagina over cryptocurrency.

Duurzaam investeren

Als u bepaalde normen en waarden erg belangrijk vindt, zoals milieu of klimaat, kunt u er ook voor kiezen om dit mee te nemen in uw keuze voor een investering. U vergroot dan niet alleen uw vermogen, maar draagt ook uw steentje bij aan de wereld van de toekomst. Zodat uw kinderen, kleinkinderen of achterkleinkinderen kunnen opgroeien in een schone, groene omgeving waarin de natuur zo goed mogelijk behouden is.

U kunt duurzaam investeren met eigenlijk elk financieel product. Zo kunt u bijvoorbeeld als u aandelen koopt deze kopen van een zonne-energiepark, zelf zonnepanelen aanschaffen voor uw woning of uw vermogen beleggen in een Groenfonds. Tot slot kunt u natuurlijk ook een groene start-up helpen met het opzetten van hun duurzame product of dienst!

Wat betekent investeren? 

Tot slot blijft investeren natuurlijk een methode met als doel uw vermogen vergroten. Dat dit een doel is, betekent ook dat het geen garantie is dat uw vermogen groeit. Het is daarom belangrijk om goed te overwegen of u genoeg vermogen hebt om te investeren en waarin u wilt investeren. Wat is een goede investering en wat niet? 

Gelukkig bestaan er veel tools die u kunnen helpen om te bepalen of iets een goede investering is. Aan de hand van deze websites en formules kunt u uw rendement berekenen. Uw rendement, ook wel ‘return on investment’ genoemd, geeft de opbrengst van uw investering of belegging weer. Als deze positief is, betekent het dat u winst zult maken! 

Het belangrijkste is in ieder geval dat u volledig achter de keuzes staat die u maakt. Dit houdt in dat u zich fijn moet voelen bij de keuze om te beleggen of investeren. Als u niet voldoende vermogen heeft en het investeren/beleggen bezorgt u stress om geld, dan moet u dit natuurlijk absoluut achterwege laten. 

Daarnaast is het belangrijk dat u achter uw keuze staat van het financiële product waarin u investeert. U moet zich gerust voelen in de methode van investeren en het (eventueel duurzame) bedrijf, project of fonds waarin u uw geld stopt.  

Home > Kennisbank > Investeren